Шофьорът използва мобилния си телефон в 88% от пътуванията си, сочи ново проучване

27.04.2017

Само 2 секунди разсеяност са достатъчни, за да се повиши 20 пъти вероятността от ПТП

В 88% от пътуванията шофьорите използват мобилен телефон или смартфон. За час пътуване мобилното устройство отвлича вниманието на водача за около 3,5 минути. Това показва изследване на американската компания Zendrive, продължило 3 месеца и в което са участвали около 3,1 млн. водачи. За този период участниците са регистрирали 570 млн. пътувания на общо разстояние над 8 млрд. километра. Проучването е най-мащабното по рода си и резултатите от него могат да бъдат приети за представители за целия свят.
Изчисленията сочат, че от 8 млрд. км, пропътувани от участниците в проучването, в 467 млн. км. шофьорите са отвличали вниманието си. Само 2 секунди разсеяност са достатъчни, за да се повиши 20 пъти вероятността от ПТП. За 2 секунди автомобил, който се движи със скорост 90 км/ч, изминава разстояние, сравнимо с дължината на две баскетболни площадки.
През последните години броят на пътните катастрофи, станали заради разсеяно шофиране, са нараснали неимоверно много, алармират пътните полицаи по света.

 

insmarket.bg

Обратно към новините